Sedapnye... nyum nyum..
Ini adalah resepi dari restoran David Teoh... Restoran Lemon..Saya dapat dari Majalah Rasa...Memang sedap..
Bahan A:
Ikan Siakap/kerapu/isi ikan (lagi sedap yang dah siap celup tepung)
Bahan B:
4 sudu besar sos plum
2 sudu besar sos ikan
1 biji limau nipis(ambil jus sahaja)
1 btg serai (di ketuk)
1 btg bunga kantan (dihiris halus)
7 biji cili padi ( nak pedas letak lebih)
gula dan garam secukup rasa
Bahan C:
1 biji mangga muda (saiz sederhana)
1 biji cili merah
1 biji bawang merah besar
2 biji cili padi
*semua bahan C di hiris halus.
*Kalau x nak letak mangga muda pun sedap juga.
Biasanya kepingan ikan x letak mangga muda.
Cara menyedianya:
1. Satukan semua bahan B. Kacau rata sehingga sebati dan ketepikan.
2. Goreng ikan dan letak di atas pinggan.
3. Campurkan bahan B dan C
SELAMAT MENCUBA
4. Tuangkan ke atas ikan yang digoreng tadi
5. Sedia di hidang.
Sedap ni... pembuka selera. Mohon kongsi ye resepi ini.
ReplyDeleteambil je... saya pun ambil dr majalah rasa... mmg sdp & sng.. sebln sekali mesti buat...
ReplyDelete