Paru goreng berlada ini saya gunakan sambal lada. Saya sertakan resepi di sini.
200gm paru
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 helai daun limau purut
150gm Sambal Lada
Sedikit kunyit, garam dan serbuk perasa ( knorr sedap ke, secukup rasa maggi atau ajinomoto).
Minyak untuk menggoreng dan menumis.
Sedikit cuka
Caranya:-
- Rebus paru hingga lembut ( Nak tahu lembut ke tak... cucuk dengan garfu.. kalau leh cucuk maknanya lembut la tu, lagi lama lagi lembut)
- Potong paru mengikut kemahuan anda ( kalau suka garing, potong nipis2.. kalau suka lembut atau liat2 sikit- potong tebal2 sikit mcm saya tu, my hubby suka mcm tu).
- Gaulkan paru dengan kunyit dan garam dan campur sedikit cuka untuk menghindarkan paru meletup.
- Goreng paru sehingga garing mengikut kehendak anda.
- Tumis bawang putih dan serai yang telah dititik ( diketuk).
- Masukkan Sambal Lada sehingga naik bau.
- Masuk serbuk perasa dan daun limau purut.
- Masukkan paru yang telah digoreng
- Sedia dihidang.
No comments:
Post a Comment