WELCOME


Selamat Datang ke My Sambal Delight. Blog ini akan memperkenalkan anda dengan sambal kering yang sedap dan tahan lama. Selain itu, ia tanpa bahan pengawet

Tuesday 22 May 2012

Paru Goreng Berlada



Paru goreng berlada ini saya gunakan sambal lada. Saya sertakan resepi di sini. 

Bahan-bahannya:-

200gm paru
2 ulas bawang putih
1 batang serai
2 helai daun limau purut
150gm Sambal Lada
Sedikit kunyit, garam dan serbuk perasa ( knorr sedap ke, secukup rasa maggi atau ajinomoto).
Minyak untuk menggoreng dan menumis.
Sedikit cuka


Caranya:-


  1. Rebus paru hingga lembut ( Nak tahu lembut ke tak... cucuk dengan garfu.. kalau leh cucuk maknanya lembut la tu, lagi lama lagi lembut)
  2. Potong paru mengikut kemahuan anda ( kalau suka garing, potong nipis2.. kalau suka lembut atau liat2 sikit- potong tebal2 sikit mcm saya tu, my hubby suka mcm tu).
  3. Gaulkan paru dengan kunyit dan garam dan campur sedikit cuka untuk menghindarkan paru meletup.
  4. Goreng paru sehingga garing mengikut kehendak anda.
  5. Tumis bawang putih dan serai yang telah dititik ( diketuk).
  6. Masukkan Sambal Lada sehingga naik bau.
  7. Masuk serbuk perasa dan daun limau purut.
  8. Masukkan paru yang telah digoreng
  9. Sedia dihidang.

No comments:

Post a Comment

Borang Tempahan

Nama:
Alamat:
Alamat Email :
No. Telephone:
Nama produk:
Kuantiti:
Nota:

Click here to put a form like this on your site.